Przesiewowe badanie funkcji językowych i poznawczych seniora z perspektywy logopedy - Justyna Antczak-Kujawin (Logopaedica Lodziensia)
W artykule omówiono wpływ procesu starzenia się fizjologicznego i patologicznego na funkcje słuchowe, poznawcze i językowe. Podkreślono znaczenie przesiewowych badań funkcji poznawczych i językowych seniora oraz omówiono elementy skriningowej oceny gerontologopedycznej, mającej na celu wstępną identyfikację ryzyka zaburzeń poznawczo‑językowych. Opisano wyniki przesiewowego badania logopedycznego 61‑letniej pacjentki przy wykorzystaniu autorskich prób eksperymentalno‑klinicznych.