Strah od smrti u odnosu na spol i faktore religioznosti - Antun Volenik; Andrija Piskać (Bogoslovska Smotra)
U ovom radu se prikazuju rezultati ispitivanja ovisnosti jačine straha od smrti u odnosu na faktore religioznosti i spol. U ispitivanju, u kojem je sudjelovala 631 osoba iz Republike Hrvatske, pokazalo se da žene iskazuju statistički značajno veći strah od smrti u usporedbi s muškarcima. Istraživanje je također ispitivalo povezanost straha od smrti s različitim dimenzijama religioznosti, kao što su Božja volja, religijsko vjerovanje, socijalno ponašanje i obredna religioznost, ili i s osjećajem zadovoljstva životom. Kod muškaraca je identificirana slabija povezanost između straha od smrti i navedenih dimenzija religioznosti, dok su kod žena ispitivane povezanosti bile negativne i statistički značajne. Rezultati ovog istraživanja potvrđuju velik utjecaj spola u odnosu na jačinu straha od smrti te na složenost odnosa između oblika religioznosti i osjećaja straha od smrti.