ÜST KADEME KURAMI ÇERÇEVESİNDE CEO KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİNİN FİNANSAL MANİPÜLASYON ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - Evren Yanya; Ilkut Elif Kandil Goker (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu çalışma adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk olarak sıralanabilecek dört temel ilkeye odaklı olarak faaliyetlerini sürdürmekte olan BIST kurumsal yönetim endeksinde yer alan şirketler örnekleminde CEO’ların karakteristik özelliklerinin finansal bilgi manipülasyonu üzerinde bir etkisi olup olmadığına dair ampirik bulgular ortaya koymak amacıyla ele alınmıştır. Çalışmanın örneklemini 2012-2021 döneminde BIST Kurumsal Yönetim Endeksinde kesintisiz olarak yer alan, verilerine ulaşılabilen 19 şirket oluşturmaktadır. Bir şirkette finansal manipülasyon yapılıp yapılmadığının tespiti Beneish (1999) modeli ile tespit edilmiş; CEO’ların karakteristik özelliklerini temsilen deneyim, kıdem, ikilik, cinsiyet, uyruk ve tecrübe değişkenleri kullanılmıştır. Panel logit modeli çalıştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre kurumsal yönetim ilkeleri doğrultusunda hareket eden şirketlerde CEO ikiliğinin var olması finansal bilgi manipülasyonu yapılma olasılığını %15 arttırmaktadır.