Bireylerin Konut Finansman Tercihlerini Belirlemeye Yönelik Ölçek Geliştirilmesi - Hüdaverdi Bircan; Yılmaz Günel (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Günümüzde tüketicilerin almak istedikleri konutun fiyatı ile birikimleri arasında oluşan fark bireyleri finans arayışlarına sevk etmektedir. Süreç içerisinde tüketicilerin karar vermelerinde etkili olan faktörler önemli bir yer tutmaktadır. Bu önemden hareketle çalışmada, bireylerin konut finansmanı tercihlerinin belirlenerek, geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın mevduat bankaları, katılım bankaları ve elbirliği sistemine yönelik olması, sektör açısından faizsiz ve faizli finansın birlikte değerlendirilmesi açısından önemlidir. Araştırmanın evrenini Sivas, Kayseri, Yozgat illerinde yaşayan 18 ile 65 yaş aralığında bulunan kişiler, çalışma grubunu ise 1050 kişi oluşturmaktadır. Çalışmada karma araştırma yöntemi desenlerinden Keşfedici Sıralı Desen tercih edilmiştir. Nitel aşamada kartopu örnekleme yöntemi ile ulaşılan 34 kişiyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve veriler Nvivo 11 paket programıyla analiz edilmiştir. Analiz sonrası elde edilen kodlar ve literatür taraması sonucu madde havuzu oluşturulmuştur. Taslak ölçek tüketicilere kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak yüz yüze veya online uygulanmıştır. Veriler SPSS 25.0 ve AMOS 25.0 istatistik paket programları kullanılarak analiz edilmiştir. Açıklayıcı faktör analizi (AFA) sonucunda 5 faktör (sağlanan avantaj, hizmet, güvenirlik, maliyet, kurum imajı) ve 23 maddeden oluşan bir ölçme yapısı elde edilmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi ile AFA’da elde edilen yapının geçerliği teyit edilmiştir. Çalışma sonucunda, ölçeğin tüm faktörlerinin AVE değerlerinin %50'nin üzerinde ve CR katsayısı değerlerinin (0,847) ile (0,962) arasında olduğu ve ayırım geçerliğinin sağlandığı belirlenmiştir. Ölçekte yer alan her bir boyutun ve ölçeğin tamamının Cronbach α katsayı değerinin 0,8'den büyük yani ölçeğin “yüksek güvenilirlikte” olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular doğrultusunda “Konut Finansmanı Tercih Ölçeğinin” güvenilir ve geçerli bir ölçme aracı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.