ANONİM ORTAKLIK YÖNETİM KURULU ÜYESİNİN GÖREVDEN ALINMASI AÇISINDAN HAKLI SEBEP UNSURUNUN TÜRK TİCARET KANUNUNU DÜZENLEMELERİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - İbrahim Akan Özdemir (Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi/Sakarya Hukuk Dergisi)
Anonim ortaklık yönetim kurulu üyesinin görevden alınmasına ilişkin, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) md. 364 hükmünde, önemli birkaç yeniliğin kanun metnine dahil edilmiş olduğu görülmektedir. 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu (eTTK) md. 312’de, görevden almaya yönelik bir genel kurul kararı için, toplantı gündeminde bu hususa ilişkin madde bulunması koşulu getirilmemişti. TTK md. 364 hükmü ile görevden alma hususunda, toplantı gündeminde ilgili madde bulunması koşulu, yasaya dahil edilmiştir. Genel kurul gündeminde görevden alma hususu ile ilgili bir madde bulunmadığı durumlarda ise, üyenin görevden alınması, ancak haklı sebeplerin varlığı halinde mümkün olabilecektir. Söz konusu yasa hükmünde, haklı sebep unsurunun içeriğine dair bir nitelemenin yapılmadığı gözlenmektedir. Haklı sebep koşulunun içeriğine dair madde gerekçesinde, örneklendirme yoluyla bir bakış açısı ortaya konulması hedeflenmiştir. Bunun yanında TTK’ da ortaklıklar hukukuna ilişkin hükümler arasında, özellikle yönetici ve tasfiye memurlarının görevden alınma ihtimallerinden faydalanılmak suretiyle de bir niteleme yapılabilecektir. Bu çalışmayla hedeflenen de, TTK’ daki benzer yasal düzenlemelerden faydalanmak suretiyle, TTK md. 364 hükmünün “ratio legis”i doğrultusunda haklı sebep ihtimallerinin değerlendirilmesi olacaktır.