УДОСКОНАЛЕННЯ ФОРМУВАННЯ МОТИВАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ НА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - А.Д. Чикуркова; Ю.М. Грей (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Мотиваційна політика відіграє велику роль в ефективному управлінні персоналом. Стан економіки та суспільних відносин в Україні й, що не менш важливо, стан розвитку самоусвідомлення її громадян є нестійким, складним. У цей період особливо важливо діяти ефективно у сфері управління персоналом підприємства. Ситуація постійно змінюється, а відповідно, повинні змінюватися й підходи до вибору ефективних методів роботи з персоналом. Під час проведення дослідження використано методи логічного узагальнення та порівняння – для формування основних положень та передумов формування мотиваційної політики, алгоритму управління мотиваційною політикою; системного аналізу та синтезу, зокрема, при обґрунтуванні ocнoвних напрямів удocкoнaлення мотиваційної політики на сільськогосподарських підприємствах; статистичного аналізу - при дослідженні зміни чисельності і заробітної найманих працівників в сільському господарстві; логічного узагальнення – під час формулювання висновків. Розроблено теоретико-методичні підходи до формування сучасної ефективної мотиваційної політики на сільськогосподарських підприємстві. Розкрито основні напрями удocкoнaлення мотиваційної політики на сільськогосподарських підприємствах. Систематизовано етапи впровадження мотиваційної політики на сільськогосподарських підприємствах. Визначено тенденції зміни чисельності і заробітної найманих працівників в сільському господарстві. На основі розглянутих підходів сформовано алгоритм управління мотиваційною політикою на сільськогосподарських підприємствах. Результати дослідження дозволять розширити перелік важливих напрямів удосконалення мотиваційної політики, що розглядаються в контексті алгоритму її управління. Запропонований алгоритм управління удосконаленням мотиваційної політики на сільськогосподарських підприємствах забезпечить дослідження та аналіз показників ефективності праці, їх моніторинг, що сприятиме зростанню ефективності праці. Відстеження факторів впливу на мотиваційну спрямованість процесів управління, поглиблення дослідження мотиваційних систем управління змінами на сільськогосподарських підприємствах стане перспективним напрямом наукових досліджень.