Meslek Öncesi Öğretmen Yetiştirme Sürecinde Uygulamalı Derslerin Önemi ve İşlevleri Üzerine Aday Öğretmen Görüşlerinin Değerlendirilmesi - Ali Göçer (Ana Dili Eğitimi Dergisi)
Öğretmen yetiştirme sürecinde verilen lisans eğitiminin gerçekleştirilme süreci, içeriği, önemi ve işlevleri düşünüldüğünde meslekle ilgili konuların pedagojik olarak içselleştirilmesi, kullanılabilir öğrenmelerin gerçekleşebilmesi ve kalıcılığının sağlanması için teorik pratik bütünlüğünün sağlanması önemli ve gereklidir. Bu kapsamda araştırmanın amacı, meslek öncesi öğretmen eğitimi sürecinde öğretmen adaylarının teorik bilgileri öğrenmeleri yanında öğrenilen bilgilerin uygulanabilirliğini sınama durumlarını ve bilgiyi beceriye dönüştürme açısından deneyim sahibi olup olmadıklarını ortaya çıkarmaktır. Bunun yanında adayların öğretmen yetiştirme sürecinde uygulamalı derslerin önem ve işlevlerine yönelik görüş ve beklentilerini ortaya koymaktır. Araştırma, nitel araştırma yöntemi tercih edilerek fenomenolojik araştırma deseni ile yapılandırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu ERÜ Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği programında öğrenim gören 55 Türkçe öğretmeni adayı oluşturmaktadır. Çalışmada veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ve görüşme soruları odağında yapılandırılarak iki oturumla gerçekleştirilen söyleşilerle elde edilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi tekniğiyle incelenmiştir. Araştırmada elde edilen verilerden ulaşılan bulgu ve sonuçlara göre, öğretmen adayları, nitelikli insanın nitelikli bir eğitim ile yetiştirilebileceği, nitelikli bir eğitimin de nitelikli bir öğretmen kadrosu ile sağlanabileceğinin farkındalığına sahiptirler. Öğretmen adayları mesleklerine hazırlanmalarında teorik-pratik bütünlüğünün sağlandığı uygulamalı eğitimin kazanımlarına yönelik farkındalıkları yüksektir. Öğretmen adayları, mesleklerine donanımlı bir şekilde hazırlanmalarında uygulamalı eğitimin eksik olduğu düşüncesindedirler. Adayların üstünde durdukları ve vurgu yaptıkları en önemli konu, öğretmenlik rollerini yerine getirme konusunda yeterli olmadıkları düşüncesiyle meslek öncesi öğretmenlik eğitiminde teorik derslerden ziyade uygulamalı dersler istemektedirler. Araştırma sonunda öğretmen adaylarının lisans eğitimlerinde mesleğe pedagojik olarak hazırlanmalarının sağlanmasında uygulamalı dersler konulup bu derslerin amacına ve anlamına hizmet edecek şekilde gerçekleştirilmesine yönelik birtakım önerilerde bulunulmuştur.