Elbląg jako ośrodek przemysłowo‑portowy - Tadeusz Bocheński (Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego)
Artykuł stanowi studium przypadku rozwoju miejskiego ośrodka przemysłowo‑portowego. Celem przeprowadzonych badań było wskazanie kluczowych rodzajów działalności i obszarów koncentracji zakładów przemysłowych na terenie miasta i gminy Elbląg, a także przedstawienie możliwości dalszego rozwoju portu morskiego w Elblągu. Przesłanką do podjęcia badań była inwestycja związana z budową nowej drogi wodnej łączącej port w Elblągu przez Zalew Wiślany z Zatoką Gdańską. W jej wyniku port zyska niezależny od Federacji Rosyjskiej dostęp do morza. Elbląg pozostaje ośrodkiem przemysłowym, w którym działają m.in. przemysł metalowy i przemysł meblarski, ponadto na terenie portu znajduje się jedna z największych stref przemysłowych w mieście. Badania wykazały ostrożność lokalnych przedsiębiorców w planowaniu wykorzystania portu w łańcuchach dostaw. Jednocześnie wskazano szansę na przyciągnięcie do Elbląga przemysłu stoczniowego, co byłoby powrotem do historycznych tradycji funkcjonowania branży w tym mieście.