Hipertansiyon Hastalarının Yaşam Tarzı Değişikliklerine ve İlaç Tedavisine Uyumlarının incelenmesi - Erkut Etçioğlu; Abdülkadir Aydın; İbrahim Etem Acar; Muhammet Raşit Aydin (Sakarya Tıp Dergisi)
Amaç: Hipertansiyon günlük hayatta her hekimin karşılaşabildiği, morbiditesi ve mortalitesi yüksek, günümüz dünyasının en önemli hastalıklarından bir tanesidir. Çalışmamızda hipertansif hastaların yaşam tarzı değişikliklerine (YTD) uyum düzeylerinin ve ilaç tedavisi uyumlarının belirlenmesi ve bunları etkileyen faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza 1 Nisan- 30 Haziran 2023 tarihleri arasında bir eğitim ve araştırma hastanesi aile hekimliği kliniğine bağlı poliklinikler ve aile hekimliği kliniğine bağlı bir eğitim aile sağlık merkezine başvuran 351 hasta dahil edildi. Bu hastalara araştırmacılar tarafından hazırlanmış sosyodemografik verilerin, hastalığına ait genel bilgilerin ve YTD önerilerine uyumun değerlendirildiği soruların bulunduğu 31 soruluk bir anket ve Morisky 8 Maddeli İlaç Uyum Ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda hastaların %85,2’sinin hipertansiyon tanısı aldığında doktoru tarafından YTD önerileri hakkında bilgilendirildiği, bilgilendirilen hastaların; tuz alımlarında ve kilolarında azalma olduğu, fiziksel aktivitelerinde artış gözlendiği, beslenme alışkanlıkların düzelmesinde istatiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Kırsal bölgede yaşayan hastaların kentsel bölgede yaşayanlara göre, evde tansiyon aleti bulunduranlarda bulundurmayanlara göre, tansiyonlarını düzenli ve bazen ölçenlerde düzenli ölçmeyenlere göre, kontrollere düzenli olarak giden hastalarda kontrollere düzenli olarak gitmeyen hastalara göre, günlük tuz alımları 5-6 gr’dan az olan hastaların kullanımı fazla olanlara göre tedavi uyumu istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek tespit edilmiştir. Sonuç: Hipertansiyon tanılı hastalara YTD’nin anlatılması ve bu değişikliklerin hayata geçirilmesi konusunda desteklenmeleri, YTD’nin içselleştirilmesine ve ilaç uyumunun artmasına katkıda bulunacağını düşünmekteyiz.