ПРОБЛЕМАТИКА ПРАВОВОЇ ПРИРОДИ РЕКОМЕНДАЦІЙНИХ РОЗ’ЯСНЕНЬ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ - О.П. ПОДЦЕРКОВНИЙ; Д.В. ЗЯТІНА; О.П. ХАМХОДЕРА (Економіка та право)
Проведено науковий аналіз правової природи рекомендаційних роз’яснень Антимонопольного комітету України. Приділено детальну увагу вивченню положень Рекомендаційного роз’яснення Антимонопольного комітету України від 09.08.2016 № 39-рр, що визначає підходи Антимонопольного комітету України, які рекомендується використовувати його органам у процесі визначення штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції, зокрема порушень законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, з метою забезпечення правової визначеності та передбачуваності застосування положень законодавства. На основі наукового дослідження зроблено висновок, що рекомендаційні роз’яснення Антимонопольного комітету України за своєю природою є актами загальної регулятивної дії, що не є нормативно-правовими актами, не можуть створювати нові норми права, належать до так званого м’якого права, за допомогою якого забезпечується однаковість інтерпретації та одноманітний порядок реалізації положень законодавства.