Сънят като основа на здравето: последици от нездравословния сън и ролята на хигиената на съня - Dimitar Taskov (Българска неврология)
Сънят е основен биологичен процес с ключова роля за поддържане на невроналната пластичност, хомеостазата на централната нервна система и соматичното здраве. Хроничното нарушение на съня се свързва с редица неблагоприятни ефекти върху когнитивните функции, емоционалната регулация, метаболитния баланс, сърдечно-съдовата и имунната система, както и с повишен риск от развитие на невродегенеративни заболявания. През последното десетилетие нараства вниманието към поведенческите интервенции като средство за превенция и подобряване на съня. Сред тях принципите на хигиената на съня се утвърждават като приложим и достъпен инструмент за подобряване на съня в клиничната практика и в общата популация. Настоящият обзор обобщава съвременните данни относно значението на съня за здравето, последиците от неговото нарушение и механизмите, чрез които компонентите на хигиената на съня могат да подпомогнат постигането на по-добро здраве на съня.