Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta jako podmiot polityki ochrony konsumenta we współczesnej Polsce - Mira Malczyńska-Biały (Facta Simonidis)
Artykuł dotyczy pozycji i roli Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w kreowaniu polityki ochrony konsumenta we współczesnej Polsce. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów jest ukazany na tle innych podmiotów ochrony konsumenta poprzez scharakteryzowanie jego genezy, struktury organizacyjnej, podstawy prawnej oraz głównych zadań w zakresie polityki konsumenckiej. W kolejnej części publikacji przeanalizowane zostaną wybrane aspekty rządowej Strategii polityki konsumenckiej na lata 2007-2009, która określa obecne oraz przyszłe zadania „Urzędu”.