Aleviliğin Menşei Olan Şiâ’nın Ortaya Çıkışını Etkileyen Tarihsel Olaylar - Mevlüt Koyuncu (Skad)
Şia, İmametin Hz. Ali ve ehli Beyt’in hakkı olduğunu kabul eden insanların ortak adıdır. Tarihçiler ve özellikle mezhep tarihçileri Şia’nın ne zaman tarih sahnesine çıktığı hususunda değişik görüşler serdetmişlerdir. Ben bu çalışmamda bu konunun temellerinin ne zaman atılmaya ve ne zaman gelişmeye başladığını tarihsel olarak ele almaya çalıştım. Ancak Şia’nın imamet hususundaki ortaya attıkları görüşleri ele almadım. Hz. Peygamber’in vefatıyla birlikte ortaya çıkan halifelik veya imamet konusu Müslümanlar arasında önemli bir yer işgal etmiş, üzerinde çok ciddi münakaşa ve münazaralar yapılmıştır. Konuya başlamazdan mukaddem şunu özellikle belirtmek istiyorum; Ben burada İmamet hususunda Şia’nın ortaya koyduğu siyasi prensipleri ve Şii fırkalarıuzun uzun ele alacak değilim. Ancak bir tarihçi gözüyle konuya bakarak, Şiiliğin ortaya çıkışını tetikleyen siyasi ve tarihi olayların özetini sunabilirsem kendimi bahtiyar addedeceğim.