KLAIPĖDOS REGIONE DIRBANČIŲ BURNOS HIGIENISTŲ NAUDOJAMŲ PRIEMONIŲ, PADEDANČIŲ SUMAŽINTI DARBO APLINKOS VEIKSNIŲ DAROMĄ ŽALĄ SVEIKATAI, EFEKTYVUMAS - Šarūnė Barsevičienė; Viktorija Paulauskienė; Viktorija Venevičienė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Viso pasaulio odontologijos specialistai patiria tuos pačius jų profesijai būdingus sveikatos nusiskundimus, pavyzdžiui, pečių juostos, nugaros, rankų skausmus, akių nuovargį. Nerimas, stresas ir fizinis nuovargis taip pat dažnai patiriami tarp burnos sveikatos specialistų. Patys pagrindiniai burnos higienistų nusiskundimai yra susiję su kaulų – raumenų sistemos sutrikimais, akių įtampa, stresu, patiriamu dėl įtempto grafiko. Tyrimų, kurie atskleistų būtent burnos higienistų patiriamą darbo aplinkos poveikį sveikatai, trūksta tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse. Šiame kiekybiniame tyrime, naudojant internetinės apklausos metodą, buvo išsiaiškinti pagrindiniai burnos higienistų sveikatos nusiskundimai, jų ergonomikos žinios ir jų taikymas darbo aplinkoje, priemonių, naudojamų darbo aplinkos veiksnių kenksmingo poveikio prevencijai, efektyvumas. Tyrimas atliktas, platinant nuorodą į klausimyną tiesiogiai burnos higienistams, dirbantiems Klaipėdos regione, taip užtikrinant, kad tyrime dalyvavo būtent tie asmenys, kuriems jis ir buvo skirtas. Į tyrimo imtį galėjo patekti visi dirbantys praktinį burnos higienisto darbą Klaipėdos regione. Klausimynas sudarytas tyrimo autorių, įtraukiant ir standartinio šiaurės klausimyno (Standard Nordic Questionnaire) klausimus, siekiant išsiaiškinti, kokius kaulų-raumenų sistemos nusiskundimus patiria burnos higienistai 12 mėnesių ir 7 dienų laikotarpiais. Rezultatai parodė, kad burnos higienistai gerai išmano ergonomikos taisykles ir jų taikymą darbo aplinkoje, bet ne visi naudojasi priemonėmis, padedančiomis sumažinti darbo aplinkos veiksnių poveikį sveikatai, todėl jau net jaunesni nei 27 metų amžiaus burnos higienistai patiria kaulų- raumenų sistemos sutrikimų, kurie su amžiumi tik dažnėja. Balninė kėdė, optika su didinamaisiais lęšiais ir treniruotės 2 kartus per savaitę yra efektyvios prevencinės priemonės, naudojamos burnos higienistų, nes tie, kurie jas taiko, patiria mažiau sveikatos sutrikimų už tuos, kurie jų netaiko.