„Tak naprawdę to zima wykończyła rząd Gierka” - narracje klimatyczne dwóch pokoleń kobiet - Lucyna Kopciewicz (Ars Educandi)
Celem artykułu jest poddanie dyskusji wyników badań empirycznych poświęconych narracjom klimatycznym. W badaniach uczestniczyło 35 kobiet repezentujących najstarsze pokolenie (75-87 lat) oraz 35 dziewcząt reprezentujących pokolenie piętnastolatek. Zastosowana jakościowa procedura badawcza – wywiad, umożliwiła zebranie narracji. Problemy badawcze zawarte były w formule następujących pytań: