«Underretning fra fjeldet»<subtitle>Språkspørsmålet i avisa Waren Sardne og andre deler av den sørsamiske offentligheten de første tiåra av 1900-tallet</subtitle> - Asbjørn Rørslett Kolberg (Heimen)
I artikkelen belyser jeg hvordan tema som skolespørsmålet, opplæring på samisk og den rådende fornorskingspolitikken er representert i den sørsamiske avisa Waren Sardne (1910–1913, 1922–1927) og den såkalte samespalten, «Til og fra lapperne», i trondheimsavisa Dagsposten fra 1918 til 1920-tallet. Hovedspørsmålet som blir besvart, er hvordan disse temaene er artikulert og diskutert i Waren Sardne og i Dagspostens samespalte. I artikkelen konkluderer jeg med at disse mediekanalene representerer en sørsamisk offentlighet hvor bl.a. skolesak, språk og fornorskingspolitikk presenteres, kommenteres, kritiseres og diskuteres, delvis i harde ordelag.