Yaş-Almak ve İleri Yaş-Almış Hakları Kanunu Çalışmaları - Ahmet Nedim Serinsu; Cemal Tosun (Dini Araştırmalar)

(untitled)
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) 22 Haziran 2021 tarihinde “Yaşlı Hakları Kanunu İstişare Toplantısı” düzenledi. Toplantıya ileri yaş-almış bireylerle ilgili olan çok sayıda sivil ve resmi kurum ve kuruluşlardan davetliler katıldı. Tek oturum halinde gerçekleşen toplantıda ileri yaş-almış bireylerin sorunları bireysel, toplumsal, ailevi, tıbbi, manevi, eğitimsel vb. birçok açıdan ele alındı. Üzerinde önemle durulan husus ise bütün bu ileri yaş-almış bireylerin meselelerini kapsayacak bir yaşlı hakları kanununa ihtiyaç olduğu idi. Biz de Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri olarak toplantıya davet üzerine iştirak ettik. Düşüncelerimizi sözlü olarak paylaştık. Katılımcıların değerli katkılarını dinledik. Akabinde toplantıya ev sahipliği yapan kurum yöneticileri ve organizatörleriyle yaptığımız değerlendirmede bizde oluşan kanaatleri ve akademik açıdan tekliflerimizi paylaştık. Eylemli bir süreç inşa edilebilmesine ilişkin şifahi olarak ilettiğimiz bu bilimsel görüşümüz dikkat çekti. İlim insanı olarak izhar ettiğimiz görüşlerin yazılı takdimi talep olundu. İlim insanlarının önünü açan ve onların ülkeye hizmet çabalarına itibar eden bu yaklaşımı saygıyla ve ziyadesiyle memnuniyetle karşıladık. Aşağıda sunulan görüşler/kanaatler/değerlendirmeler hazırlanarak TİHEK’e takdim edildi. Bu hayırlı çabanın teori-pratik üzere ülkemiz insanlarına ve insanlığa, insan onuru’na (eşref-i mahlukat) sevgi ve saygı vazifemiz icabı olarak yaygınlaşmasına hizmet amacıyla araştırma notu mahiyetinde yayımlanmasının uygun olacağını düşündük. Buna imkân sunan Dini Araştırmalar dergisine müteşekkiriz.