Patrick Bokanowski – enigma obrazów - Marcin Giżycki (Kwartalnik Filmowy)
Giżycki prezentuje sylwetkę Patricka Bokanowskiego – jednego z najbardziej enigmatycznych wielkich reżyserów współczesnego kina. Bokanowski kreuje wizje, ale broni się przed określeniem, że tworzy fantastyczne światy. Szuka sposobów przełamania niedostatków narzędzia (aparatu fotograficznego, kamery), stosuje wielokrotną ekspozycję, filmuje pod światło, zakłóca perspektywę, buduje skomplikowane modele, zatrzymuje ruch, łączy aktora z animacją, rysunkiem, grafiką. Dzięki skomplikowanym procesom kopiowania optycznego manipuluje kolorem, nadaje obrazom fakturę. Bokanowski swoimi filmami składa hołd kinu niememu, które traktuje jako niedokończony projekt przerwany nagłym wprowadzeniem dźwięku. Reżyser pokazuje, ile niewyeksploatowanego potencjału wizualnego tkwi w filmie pozbawionym dialogów, jak bogata i otwarta na interpretacje może być narracja oderwana od słowa.