Експериментальне дослідження формування професійної компетентності майбутніх дизайнерів одягу - Liliya Saprykina (Педагогічний дискурс)
У статті акцентовано увагу на потребі підвищення рівня знань студентів із урахуванням специфіки професійної діяльності майбутніх дизайнерів одягу. Зосереджено увагу на аналізі результатів процесу формування компонентів професійної компетентності майбутніх дизайнерів одягу. Розкрито методику проведення педагогічного експерименту. Подано розгорнуту характеристику етапів експериментальної роботи щодо формування професійної компетентності майбутніх дизайнерів одягу. Представлено комплекс діагностувальних методик дослідження стану сформованості професійної компетентності майбутніх дизайнерів одягу у процесі вивчення фахових дисциплін. Зʼясовано значущість структурних компонентів професійної компетентності через дослідження їх сформованості у майбутніх дизайнерів одягу. Встановлено рівень базових та практичних знань, вмінь і навичок майбутніх дизайнерів одягу. Оцінено рівень сформованості індивідуально-психологічних, професійно-особистісних якостей студентів. Визначено рівень самооцінювання та рефлексії майбутніх дизайнерів одягу. На основі кількісного та якісного аналізу здійснено вимірювання та аналіз показників початкового рівня сформованості професійної компетентності. Надано результати запровадження методики формування професійної компетентності. Продемонстровано та проаналізовано динаміку рівнів сформованості професійної компетентності майбутніх дизайнерів одягу після проведення експерименту. Засвідчено ефективність поетапного впровадження методики формування професійної компетентності.