УПРАВЛІННЯ КОНФЛІКТАМИ ЯК СКЛАДОВА ЕФЕКТИВНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ - Наталія Чернікова; Віктор Бутенко; Юлія Ісаєнко (Економіка та суспільство)
У статті розглянуто теоретичні та практичні аспекти управління конфліктними ситуаціями у сучасних організаціях. Доведено важливість ідентифікації причин виникнення конфліктів та їхньої своєчасної діагностики для мінімізації негативних наслідків. Зазначено, що ефективне управління конфліктами передбачає використання таких стратегій, як співпраця, компроміс, медіація та переговори, що сприяють зміцненню довіри в колективі, покращенню комунікації та досягненню загальних цілей. Встановлено роль емоційного інтелекту та комунікаційних навичок менеджера, як ключових чинників, для запобігання ескалації конфліктів. Також у статті представлено сучасні методи управління конфліктами, зокрема застосування цифрових інструментів для моніторингу та аналізу ситуацій у колективі. Зроблено висновок, що ефективне управління конфліктами є важливим чинником успішного менеджменту, оскільки забезпечує стабільність організації, підвищує продуктивність праці та сприяє створенню позитивного корпоративного клімату.