Ефективність комплексного медикаментозного лікування із використанням L-карнітину і дапагліфлозину у хворих на інфаркт міокарда з елевацією сегмента ST та коморбідним цукровим діабетом другого типу - М. І. Швед; Р. М. Овсійчук (Львівський клінічний вісник)
Вступ. У хворих на цукровий діабет  другого типу (ЦД 2) вдвічі  підвищений ризик виникнення ішемічної хвороби серця (ІХС), а ризик смертности від неї у 2–4 рази вищий, ніж у пацієнтів без порушень вуглеводного обміну. Причиною таких негативних тенденцій вважають виникнення метаболічного стресу за умов гіперглікемії та інсулінорезистентности, які є в основі порушення енергетичного метаболізму та ішемічного ушкодження кардіоміоцитів, що передбачає ймовірність медикаментозного впливу на ці патологічні процеси.