МАЛИЙ ТА СЕРЕДНІЙ БІЗНЕС В УКРАЇНІ: СТАН, ТЕНДЕНЦІЇ, ТА ВИКЛИКИ ПІД ЧАС ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ - Анна Дюк; Владислав Чаланов (Економіка та суспільство)
У статті розглядаються поточний стан та основні засади діяльності малого та середнього бізнесу на протязі 2022-2024 років. Виявлені основні тенденції, сформовані основні проблемні питання, які впливають на бізнес-процеси. Проаналізовано значення малого та середнього бізнесу у економіці держави, його реакцію на суспільні процеси й вклад у соціальну стабільність. Досліджено нормативно-правову базу, згідно якої відбувається сегментування бізнесу по категоріях, зокрема Господарський кодекс та Закон України «Про бухгалтерській облік». Проведено короткий огляд ситуації у вітчизняній економіці, яка сталася в результаті тривалого ведення бойових дій, які почалися у 2014-му з початком введення режиму АТО й продовжуються з початком введення військового стану. Розглянуто процеси, які можуть допомогти подолати наслідки тривалої рецесії. З’ясовано, що стимулювання розвитку малого та середнього бізнесу є необхідною умовою розбудови країни у воєнні та повоєнні роки.