مطالعه مشخصه‌های رنگی الیاف طبیعی رنگرزی شده با مواد رنگزای طبیعی - راضیه جعفری; کمال الدین قرنجیگ (مطالعات در دنیای رنگ)
امروزه به دلیل اهمیت و توجه بسیار زیاد به مسائل زیست محیطی تمایل به استفاده از مواد رنگزای طبیعی در رنگرزی منسوجات افزایش یافته است. در این راستا کاربرد مواد تعاونی نساجی در حین، قبل و یا بعد از فرآیند رنگرزی نیز به سمت استفاده از مواد طبیعی سوق یافته است. به عنوان مثال، استفاده از دندانه های گیاهی به جای دندانه های معدنی یا فلزی در رنگرزی الیاف طبیعی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. هرچند که جایگزینی دندانه های فلزی با دندانه های نباتی علاوه بر تحت تأثیر قراردادن فرآیند رنگرزی بر روی فام نهایی و محدوده رنگی قابل حصول بر خواص ثباتی رنگ کالای نهایی نیز تأثیر گذار خواهد بود. در گزارش حاضر با بیان تعاریف و مفاهیم اولیه به بررسی پژوهش‌‌های انجام شده در زمینه تعیین مشخصه های رنگی مواد رنگزای طبیعی به‌‌کاررفته در کالاهای پنبه‌‌ای، پشمی و ابریشمی پرداخته شده و در نهایت تغییرات صورت گرفته در ثبات‌های نوری، شستشویی، سایشی مرطوب و خشک مورد بررسی و مطالعه قرار می گیرد.