Kazakistan’da Yaşanan Hükümet Karşıtı Ayaklanma Olayının Türk Cumhuriyetleri’nde Medyaya Yansıması - Ebru İlhan (Sakarya Üniversitesi Türk Akademi Dergisi)
2022 yılının başında Kazakistan’da hükümet tarafından akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlar sebep gösterilerek düzenlenen protestoların, yıkıcı bir ayaklanma olayına dönüşmesi Türk Devletleri başta olmak üzere dünya çapında büyük bir endişe ile takip edilen hadiselerden biri olarak karşımıza çıkmış; dolayısıyla yaşanan bu gelişmelerin, dünya genelinde medya üzerinde büyük bir ilgi uyandırdığı gözlemlenmiştir. Bu çalışmada sözü edilen bu gösteriler ve ayaklanma olaylarının meydana geldiği ilk anlarda Türk Devletleri arasında yer alan Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan medyalarına nasıl yansıdığı; süreç içerisinde yaşananların bu ülkelerde yayınlanan haber metinlerinde ne şekilde yer aldığı soruları, çalışmanın problematiği olarak belirlenerek bu doğrultuda bir inceleme yapılmıştır. Doküman incelemesi metodu kullanılan araştırmada veriler betimsel analiz ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular arasında, çalışmada incelenen Türk Devletlerinin medyalarında yer alan ilgili bu haberlerde; ülkede yaşanan ayaklanma eylemlerinin arka planında Kazakistan’daki sosyal, siyasi ve özellikle ekonomik yapıdaki sorunların etkisinin ve jeopolitik açıdan Rusya’nın bölgedeki eylemlerden sorumlu olabileceği düşüncesinin var olduğu verilerine ulaşılmıştır.