KAMUOYU VE DIŞ POLİTİKA BAĞLAMINDA PEYAMİ SAFA’NIN YAZILARINDA KIBRIS MESELESİ - İsmail Şahin; Selma Parkalay Topbaş (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, Peyami Safa’nın Milliyet Gazetesi ve Türk Düşüncesi Dergisi’nde Kıbrıs meselesi üzerine yazdığı yazıları araştırmaktır. Bu kapsamda Peyami Safa’nın 1955-1959 yılları arasında Milliyet Gazetesi’nde yazmış olduğu köşe yazıları ile sahibi olduğu Türk Düşünce Dergisi’ndeki yazıları incelenmiştir. Çalışmaya bir bütünlük kazandırmak adına, öncelikle Türkiye’nin 1923-1960 yılları arasında Kıbrıs’a yönelik dış politika anlayışı genel hatlarıyla ortaya konmuştur. Çalışmada, Peyami Safa’nın dönemin iktidarıyla aynı düşünce ekseninden Kıbrıs meselesine baktığı ve bu bağlamda Türk kamuoyunda bir kanaat oluşturmaya çalıştığı görülmüştür. Ayrıca, usta edebiyatçının Kıbrıs ile ilgili yazılarını milliyetçi ve muhafazakâr bir çizgide ele aldığı anlaşılmıştır. Diğer taraftan Peyami Safa’nın Kıbrıs meselesini, tarih, milliyet, jeopolitik ve komünizm çerçevesinde yazılarında işlediği tespit edilmiştir.