ПРОБЛЕМА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРИНЦИПУ ЕКОЛОГІЧНОЇ СПРАВЕДЛИВОСТІ ЯК ФУНДАМЕНТАЛЬНОЇ ЗАСАДИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Т.С. ГУДІМА (Економіка та право)
Розглянуто проблему забезпечення принципу екологічної справедливості як фундаментальної засади сталого розвитку, зокрема нерівного розподілення екологічних ризиків та реалізації права людей на чисте і безпечне довкілля. Принцип соціальної справедливості необхідно доповнити екологічним змістом (як на рівні вітчизняного законодавства, так і на практиці). Так, зменшення соціальної несправедливості має бути умовою забезпечення екологічної справедливості. Задля цього мають застосовуватись механізми лобіювання екологічних прав та інтересів населення та громадських об’єднань природоохоронців; консультативної допомоги з боку органів державної влади; освітня та інформаційна підтримка з боку наукових інституцій, інформаційних центрів, закладів вищої освіти тощо.