Pedagogia, instituts d'educació secundària i orientació educativa Pedagogía, institutos de educación secundaria y orientación educativa Pedagogy, secondary education institutes and educational guidance - Xavier Besalú (Temps d'Educació)
L'article és un intent d'acotar, descriure i realçar les funcions dels pedagogs i les pedagogues en els instituts d'educació secundària: uns professionals competents en l'assessorament psicopedagògic; en la convivència i humanització de l'ensenyament; en l'atenció a la diversitat d'alumnes; en l'orientació i la tutoria; en la formació permanent, la innovació educativa, la coordinació i el lideratge, i en la participació democràtica de tota la comunitat educativa. També fa referència a la formació professional i, més específicament, a les funcions que podrien desenvolupar en la família professional de Serveis Socioculturals i a la Comunitat, i en el mòdul de Formació i Orientació laboral. ____________________________________________________ Cet article est une tentative de définition, de description et de renforcement des fonctions des pédagogues dans les instituts d'éducation secondaire: des professionnels compétents dans le conseil et le suivi psychopédagogiques en cohabitation et humanisation de l'enseignement, en attention à la diversité des élèves, en orientation et tutorat, en formation permanente, en innovation éducative, en coordination et en leadership, et en participation démocratique de toute la communauté éducative. Il fait aussi référence à la formation professionnelle et, plus spécifiquement, aux fonctions qu'ils pourraient développer dans la famille professionnelle des services socioculturels ainsi que dans la communauté et le module de formation et d'orientation professionnelle. El artículo es un intento de acotar, describir y realzar las funciones de los pedagogos y las pedagogas en los institutos de educación secundaria: unos profesionales competentes en el asesoramiento psicopedagógico, en la convivencia y humanización de la enseñanza, en la aten-ción a la diversidad de alumnos, en la orientación y la tutoría, en la formación permanente, la innovación educativa, la coordinación y el liderazgo, y en la participación democrática de toda la comunidad educativa. También hace referencia a la formación profesional y, más específicamente, a las funciones que podrían desarrollar en la familia profesional de Servicios Socioculturales y en la Comunidad y en el módulo de Formación y Orientación laboral. In this article, we aim to define, describe and highlight the functions of teachers in secondary education institutions. These professionals are skilled in psychological and pedagogical assessment, coexistence and humanization in education, the consideration of student diversity, guidance and tutorship, lifelong learning, educational innovation, coordination and leadership and the democratic participation of the entire educational community. In addition, we refer to professional training and specifically to the functions that could be carried out in social and cultural services professions, in the community, and in the module of vocational training and career guidance.