Recenzja: Historia Integra. Księga pamiątkowa ofiarowana Profesorowi Stanisławowi Salmonowiczowi w siedemdziesięciolecie urodzin. Pod redakcją Danuty Janickiej i Ryszarda Daszewskiego, Toruń 2001, ss. 484. - Wojciech Witkowski (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Prezentowany tom zawiera prace dwudziestu sześciu autorów z różnych ośrodków historycznych i historyczno-prawnych całej Polski. Poświęcony jest osobie profesora Stanisława Salmonowicza w siedemdziesięciolecie urodzin z wyrazami uznania dla Jego bogatej twórczości naukowej, wielu dokonań dydaktycznych i godnej postawy osobistej. Księgę otwiera Wprowadzenie pióra czterech autorów, którzy kolejno, obok przedstawienia „biegu życia” Stanisława Salmonowicza charakteryzują różnorodną i bogatą twórczość naukową Jubilata.