Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikasında Değişim Doğrultuları ve Türkiye İçin Önemi - Gülcan Eraktan (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Ortak Tarım Politikası (OTP) oluşumundan itibaren reform önerilerine konuolmuştur. ksel ve d ışsal nedenlerle, ama aynı zamanda genişleme perspektifiyle debağlantı lı olarak zaman içinde OTP birçok kere reforına tabi tutulmuştur. Bu reformlarsadece eski üye devletler veya yeni kat ı lan devletler üzerinde etkili olmakla kalmam ış,henüz bu genişleme dalgaları nı n içinde yer almayan, ama OTP reformlarıyla yürürlüğekonulan kuralları n gereğini yerine getirmekle ve tar ım politikas ı nı OTP esasları na göreyeniden şekillendirmekle yükümlü tutulmu ş Türkiye'yi de etkilemi ştir. OTP 'nin gelişimsüreci yaygı n idari reformlara yol açmıştı r. Örneğin, idari kapasitenin artı rı lması , arazikaydı , tarım verilerinin toplanması ve hayvan ve bitki sa ğlığı standartları nıngeliştirilmesi için önemli yat ı rımlara ihtiyaç duyulmaktadı r. Gerekli denetim ve izlememekanizmaları nı n oluşturulması , gı da güvenliğinin sağlanması , çevrenin korunmas ı nakarşı duyarlı lı k, k ı rsal kalkı nma önlemlerinden yararlanma Türk tarımı nı nkalkı nınası na katkıda bulunan yeniliklerdir. Bununla beraber OTP reformlarıberaberinde üretim ve pazarlama kotaları, arazinin boş bı rakı lması na ilişkin kurallar,ortak sorumluluk vergileri, ulusal bütçeden tarı nı alanı ndaki harcamalara katkıgetirmektedir ve bütün bu değişiklikler verimliliği artı rma ve çiftçi gelirlerini yükseltmeihtiyacı içindeki Türk tarım sektörünün geli şimini etkileyecektir.