ІСТОРИЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ТА ЧИННИКИ ПРОСТОРОВОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ ПІД ВПЛИВОМ ІТАЛІЙСЬКОГО ВІДРОДЖЕННЯ НАПРИКІНЦІ XV – У ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ XVI СТ. (ДО 530-Ї РІЧНИЦІ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ БОНИ СФОРЦА) - Igor Zakharov (теорія та практика дизайну)
У статті аналізуються історичні передумови та чинники просторового розвитку території України під впливом італійського Відродження наприкінці XV – у першій половині ХVІ ст. Мета ‒ проаналізувати історичні передумови та чинники впливу італійського Відродження на просторовий розвиток території України наприкінці XV – у першій половині ХVІ ст. Методологія. Використано загальнонаукові методи: першоджерел, порівняльно-історичний, типологічний. Результати. На основі проведеного аналізу виявлено історичні передумови та чинники просторового розвитку території українських земель під впливом італійського Відродження наприкінці XV – у першій половині ХVІ ст. Наукова новизна. Просторовий розвиток території України наприкінці XV ‒ у першій половині ХVІ ст. під впливом зовнішніх загроз є історичним прототипом подій у сучасній Україні. Практична значущість полягає у тому, що матеріали і висновки даного дослідження будуть використані для написання дисертаційної роботи на тему: «Архітектурно-містобудівний розвиток території України у період італійського Відродження», краєзнавчих досліджень. Підготовка конспекту та презентації лекцій для дисципліни «Історія архітектури та містобудування» на тему: «Архітектура та містобудування Італії в епоху Відродження»; «Розвиток території України під впливом Італійського Відродження».