БІОМАРКЕРИ РАННЬОЇ ТА ДИФЕРЕНЦІЙНОЇ ДІАГНОСТИКИ РАКУ ПЕРЕДМІХУРОВОЇ ЗАЛОЗИ - V. М. Grygorenko; R. О. Danylets; М. V. Vikarchuk; L. V. Gorbahn; А. V. Кlepko (Клінічна хірургія)
Обстежені 87 пацієнтів з приводу захворювань передміхурової залози (ПЗ), у яких рівень загального простатспецифічного антигену (ПСА) в крові становив 0,5 — 30 нг/мл. У 27 з них захворювання ПЗ не виявлені, у 28 — діагностований рак ПЗ (РПЗ), у 32 — доброякісна гіперплазія ПЗ (ДГПЗ). Доведено, що частота РПЗ та ДГПЗ корелювала з об'ємом ПЗ та залежала від концентрації ПСА та його ізоформ в крові. Рівень [—2]проПСА у сироватці крові достовірно різнився в усіх трьох групах, рівень загального та вільного ПСА — у пацієнтів групи 1 у порівнянні з таким у групах 2 і 3. Це свідчило про можливість визначення вмісту [—2]проПСА як альтернативного біомаркера ранньої та диференційної діагностики РПЗ.