Klasyfikacja rodzajowa i polityka wspierania klastrów gospodarczych w województwie wielkopolskim - Wojciech M. Dyba; Maria Kawińska (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna)
Klastry jako forma sieciowych powiązań gospodarczych są jedną z ważniejszych metod współpracy konkurujących ze sobą przedsiębiorstw. Ich rola w gospodarkach regionów Polski rośnie, a wraz z nią pojawiają się nowe możliwości pozyskania środków na dofinansowanie ich tworzenia i rozwoju. W artykule dokonana została klasyfikacja rodzajowa klastrów gospodarczych funkcjonujących w województwie wielkopolskim pod koniec 2012 r. Wskazano również projekty, na które przyznano dofinansowanie na wsparcie klastrów ze środków finansowych dostępnych w ramach polityki regionalnej.