Jak hochsztaplerów na wyklętych przerobić. Uwagi o filmie "Tora i miecz" - Dariusz Libionka (Zagłada Żydów)
Film pt. Tora i miecz miał swoją premierę w TVP2 18 kwietnia 2016 r. Kilka dni później został pokazany na prestiżowym festiwalu „Żydowskie Motywy” w Warszawie. Zdziwienie budzi, że w ogóle został tam zakwalifikowany. Być może wynika to z faktu, że jego współautorem był Robert Kaczmarek, kojarzony z dość dobrze przyjętym obrazem Betar (2010) według scenariusza Piotra Gontarczyka. Tora i miecz wzbudził liczne kontrowersje i protesty, nie miało to jednak większego wpływu na dalsze losy tej produkcji. Co specjalnie nie dziwi, w jego popularyzację włączył się Instytut Pamięci Narodowej; 25 października br. odbyła się prezentacja filmu i rozmowa z reżyserem w Centrum Edukacyjnym im. Janusza Kurtyki Przystanek Historia.