SU-UYUMSUZ DEFNE KAMAN’IN MACERALARI ADLI ROMANDA BÜYÜLÜ GERÇEKÇİLİK EKSENİNDE KÜLTÜREL ÇEŞİTLİLİK VE ÖTEKİLEŞTİRME SÖYLEMLERİ - Şenay Kaygın (Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Dergisi)
Bu çalışmada, büyülü gerçekçilik ekseninde kültürel çeşitlilik ve ötekileştirme söylemlerianaliz edilmiştir. Buket Uzuner’in Su-Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları adlı romanıfolklorik ve mitolojik söylemler ışığında kültürel çeşitlilik ve ötekileştirme açsındanincelenebilecek zengin veriler içermektedir. Ayrıca çalışmada, yazarın farklı anlatım tarzıçerçevesinde, kökeni Alman edebiyatının Romantik dönem yazarlarından Novalis’e dayananbüyülü gerçekçilik anlatım biçimine dayalı bir inceleme yapılmıştır. Büyülü gerçekçi anlatımtarzının izlerinin Şamanlığa ve mitlere dayandığı tespit edilerek fantastik ve tuhaf olarakalgılanan gerçekçi öğelerin rüyalar ve mitolojik göndermeler bağlamında romana bilinçliolarak yerleştirilmiş olduğu görülmüştür.Yazarın, Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları adını taşıyan ve bir tabiat dörtlemesiniteliğinde olan romanları, ekolojik farkındalığa dikkat çekerek, çevre sorunlarını yenidengündeme getirmektedir. Yazar, romanda tüm canlıların eşit değerde olduğunu ileri sürerekdoğanın ve yaşamın kutsandığı kadim Türk geleneklerinden Şamanlıkta “Su” öğesinin ve“Kutadgu Bilig” eserinin Türk tarihi ve kültürü açısından önemini vurgulamaktadır.Romanda kültürel farklılıkları yansıtma açısından işlenen konular arasında Şaman inancıgibi çeşitli dünya görüşlerinin sunduğu kültürel çeşitliliğin yanı sıra mezhep farklılıklarıüzerinde durulmaktadır. Bu bağlamda eserde Alevi genç Ümit ile Sünni genç kız Tasvir’inaşkı da ele alınan özgün örneklerden biridir. Eser, geçmiş kuşakların deneyimlerinden aktarılanaile içi travmaların yol açtığı psikolojik, ruhsal ve fiziksel sorunların, aile dizimi ve bununsonucunda ortaya çıkan köken ve aile kaderi birlikteliğinin Şaman inancıyla ilişkisi açısındanda ele alınmıştır. Çalışmada, örnek ve alıntıların incelenmesi noktasında metin çözümleme veyorumlama odaklı bir analiz gerçekleştirilmiştir