Enigma biskupije Cisse/Cesse - Stanko Josip Škunca (Vjesnik Istarskog Arhiva)
Autor raspravlja o zagonetnoj biskupiji Cissi ili Cessi koja se spominje u 6. st. u vrijeme tzv. Istarske shizme. Otok i gradić Cissa nije fantom nego stvarni povijesni lokalitet koji spominju stari autori. Iako se znalo da se današnji otok Pag zvao Cessa ili Kessa, stariji su istraživači taj lokalitet tražili na zapadnom istarskom akvatoriju iz nekoliko razloga: zato što je izgledalo da Plinije Stariji pozna dvije Cisse, liburnijsku i istarsku; zato što Notitia dignitatum spominje cissanskog prokuratora za Veneciju i Istru; i napokon zato što se cessanski biskup Vindemije spominje 579. zajedno s ostalim istarskim biskupima akvilejske pokrajine. Autor zastupa mišljenje nekolicine novijih istraživača: da je postojala samo jedna Cissa, liburnijska, te da Plinije dva put govori o istom lokalitetu služeći se s dvama izvorima; da je apsurdno govoriti o potonuloj Cissi pored Rovinja odbacujući usto mišljenje akademika Suića da su Brijuni stara Cissa; da se cessanski pogon za proizvodnju i bojadisanje sukna nalazio također u Novalji na Pagu za što je sagrađen jedinstveni vodovod kroz tunel; da se cessanski biskup našao među drugim istarskim biskupima ne na temelju negdašnje juridičke pripadnosti, nego zbog doktrinalnog opredjeljenja u vrijeme shizme »Triju Kapitula«. Svoju tezu potkrepljuje impozantnim brojem starih kršćanskih spomenika nađenih u Novalji: tri bazilike, 6 kamenih sarkofaga iz 5. st. i relikvijarima mučenika iz 4. i 5. st. nađenih 1971. in situ.