Infrastruktura ładowania pojazdów elektrycznych w Polsce - Sylwia Mańk-Chrulska; Maciej Puchała (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie)
W artykule omówiono infrastrukturę ładowania pojazdów elektrycznych w Polsce i jej rozwój w kontekście systemu produktowo-usługowego. Przedstawiono główne elementy tego systemu oraz różnice występujące między produktem i usługą. Dokonano analizy usługi ładowania na stacjach i punktach ładowania elektrycznego, pozwalającej na lepsze zrozumienie potrzeb i oczekiwań użytkowników pojazdów elektrycznych. W artykule zaprezentowano rynek elektromobilności w Polsce na przestrzeni ostatnich lat. Szczególną uwagę poświęcono analizie projektu Las Energii realizowanego przez Lasy Państwowe, który jest pozytywnym przykładem dobrych praktyk w rozwoju infrastruktury ładowania elektrycznego. Dokonano analizy infrastruktury wykorzystywanej przez Lasy Państwowe i wpływu stacji ładowania na przykładzie tego projektu. Praca wskazała na potrzebę dalszego rozwoju infrastruktury ładowania pojazdów elektrycznych w Polsce i związanych z nią usług ładowania.