OGRIZOVIĆEV DIOKLECIJAN - REALNOST ILI FIKCIJA? - Nenad Cambi (Senjski Zbornik)
Milan Ogrizović napisao je u povodu proslave 1600. obljetnice Milanskog edikta dramu Car Dioklecijan, koju je inscenirao u posebno napisanom epilogu Smrt cara Dioklecijana, izvedenom u Peristilu Dioklecijanove palače u Splitu 28. listopada 1913. godine. Glavni lik drame je car Dioklecijan, koji je u historijskim vrelima predstavljen kao nepomirljivi neprijatelj kršćanstva. Dokazujući tezu o velikom caru kao progonitelju kršćana, Ogrizović se referira i na neke historijski nepotvrđene događaje iz njegova života. Autor članka pronalazi i kritički komentira niz sadržajnih i kronoloških nepodudarnosti između autentičnih historijskih vrela i sadržaja drame. Zaključuje da se Ogrizović postavio slobodno u odnosu na povijesne činjenice, držeći da je kao književnik imao pravo na svoju umjetničku slobodu.