Nowa rewolucja przemysłowa? ChatGPT jako asystent studenta i wykładowcy - Antonina Pawłowska (Edukacja, Kultura, Społeczeństwo)
Celem artykułu jest przybliżenie zagadnień związanych z użyciem sztucznej inteligencji w szkolnictwie wyższym na przykładzie zastosowań programu ChatGPT autorstwa firmy OpenAI. W tym celu czytelnikowi przybliżone zostają kwestie związane z funkcjonowaniem nowej technologii, jej zaletami i wadami. Analizie poddane zostają nie tylko reakcje środowiska akademickiego na czat; sprecyzowana zostanie także specyfika edukacji historycznej na poziomie wyższym, aby umożliwić dokładne omówienie metod zastosowania ChatuGPT zarówno przez studenta, jak i pracownika dydaktyczno-naukowego w jego codziennej pracy. W podsumowaniu na podstawie istniejących analiz zaproponowane zostały również metody wdrażania i regulacji owej technologii, z uwzględnieniem wytycznych rządu, Ministerstwa Edukacji i Nauki oraz organizacji międzynarodowych.