MİTOLOJİ VE İNANIŞLAR IŞIĞINDA TÜRK KÜLTÜRÜNDE HURMA AĞACI (PHOENIX DACTYLIFERA L.) VE SEMBOLLERİ - Latif Gürkan Kaya; Zuhal Kaynakcı Elinç (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Ağaçlarinsanoğlu var olduğundan bu yana yaşamış olan pek çok medeniyet tarafındankutsal kabul edilmiştir. Bu saygınlığın ve kutsallığın en önemli sebepleri;ağacın yerin altına kadar inen kökleri, buna tezat olarak da göğe doğruyükselen gövdesi ve her mevsim kendini yenilemesidir. Bu çalışma üç aşamalıolarak yürütülmüştür. Antik dönemden günümüze ağaçların insanoğlu için ifadeettiği anlam antik kaynaklar ve arkeolojik buluntular ışığında incelenmiştir.Bu inceleme sonucunda, hurma ağacı (Phoenix dactylifera L.) seçilerek tanıtımfişi hazırlanmış, Türklerde saygınlığı ve kutsallığı ortaya çıkarılmıştır. Buağaç için mitoloji ve semboller araştırılarak günümüze yansımaları örneklerleaçıklanmıştır. ●