E-SAĞLIK UYGULAMALARININ FARKINDALIĞINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA - Erdal Eke; Merve Uysal; Dilruba Uğurluoğlu (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Teknolojinin ciddi bir gelişim göstermesisonucunda devletlerin hizmet sunumu ve yapılanmalarındaki felsefe değişmiş vee-Devlet kavramı kullanılmaya başlanmıştır. Kamu hizmetlerinin vatandaşın dahahızlı ve kolay erişebileceği şekilde, daha az maliyetli ve daha şeffaf birbiçimde elektronik ortamda yürütülmesini amaçlayan e-devlet felsefesi,kendisini sağlık sektöründe de hissettirmiş ve e-sağlık kavramı kullanılmayabaşlanmıştır. İnternet ve diğer teknolojiler aracılığıyla gerçekleştirilentele-tıp, sağlık bilişimi, dijital hastane ve mobil sağlık başta olmak üzereelektronik sağlık hizmetleri süreç içerisinde gelişim göstermiştir. Buçalışmada Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler FakültesiSağlık Yönetimi Bölümü öğrencilerinin e-sağlık bilgi düzeyleri ve tutumlarınınölçülmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda araştırmacılar tarafından geliştirilen“E-Sağlık Tutumu Soru Formu” 224 öğrenciye uygulanmıştır. Sağlık Yönetimiöğrencilerinin sınıf yükseldikçe e-sağlık uygulamalarına ilişkin bilgidüzeyinin artış gösterdiği, akıllı telefon kullanım sıklığının neredeyse yüzdeyüze yakın bir orana denk düştüğü, Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilenuygulamalardan birisi olan Merkezi Hastane Randevu Sistemi’nin en yoğunkullanılan uygulama olduğu başta olmak üzere çeşitli sonuçlara ulaşılmıştır.