KÖTÜLÜK PROBLEMİ VE ATEİZM: YUJİN NAGASAWA’DA SİSTEMATİK KÖTÜLÜK PROBLEMİ - Musa Yanık (Felsefe Dünyası)
Ateistlerin teizmi reddetme gerekçeleri, genellikle kötülük sorununun teizme karşı engüçlü argüman olduğunu iddia etmelerinde yatmaktadır. Nitekim ateizme göre teizm, busoruna başarılı bir şekilde cevap verememektedir. Bununla birlikte kötülük sorunununsadece teistler için bir problem olmadığı iddia edilebilir. Bizde bu makale içerisinde busavdan yola çıkarak, yakın dönemde Yujin Nagasawa’nın geliştirdiği “sistematik kötülüğünvaroluşsal sorunu” açısından bu iddiayı ele almaya çalıştık. Bu sorun, başlangıçta,yalnızca dünyadaki belirli olayların veya belirli olay türlerinin kötü olduğunu değil, aynızamanda insan varoluşunun dayandığı tüm biyolojik sistemlerin kötü olduğunu göstererek,teizm için bir meydan okuma yaratmaktadır. Ancak hem teistlerin hem de ateistlerintipik olarak dünyanın genel olarak iyi olduğunu ve içinde yaşamaktan mutlu ve minnettarolmamız gerektiğini onaylayan varoluşsal iyimserliği benimsedikleri düşünüldüğünde,kötülüğün bu versiyonu, teizm için olduğu kadar, ateizm içinde bir problem olmaktadır.Makale içerisinde sorunun bu versiyonuna yanıt verirken ateizmin teizme kıyasla önemlibir dezavantajla karşı karşıya kalması nedeniyle, bunun ateizme karşı güçlü bir argümanolabileceğini iddia ediyoruz.