Tożsamość regionalna uczniów na Pomorzu Zachodnim. Wyniki badań sondażowych - Artur Szparaga (Klio)
Artykuł prezentuje wyniki badań sondażowych przeprowadzonych wśród uczniów szkół ponadpodstawowych na temat ich tożsamości regionalnej i wiedzy o historii Pomorza Zachodniego. Celem badań było ustalenie opinii badanych na temat znaczenia wiedzy o przeszłości regionu i jej znajomości oraz poczucia ich identyfikacji z regionem. Badana była również opinia na temat roli szkoły w edukacji regionalnej.