Kişilik ile Tükenmişlik İlişkisinde İstismarcı Yönetimin Aracı Rolü: Banka Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma - Kemal Köksal; Arzu Uğurlu Kara (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Tükenmişlik araştırmalarının çoğu çevresel ilişkilere odaklanmıştır, ancak kişilik faktörlerinin de tükenmişliğin gelişiminde önemli bir rol oynaması muhtemeldir. Bu çalışmada beş büyük kişilik özellikleri ile tükenmişlik algısı arasındaki ilişkinin incelenmesi ve bu ilişkide istismarcı yönetimin aracılık etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın ana kütlesini hizmet sektöründe faaliyet gösteren bankaların çalışanları oluşturmaktadır. Buna göre, kolayda örnekleme yöntemiyle 372 kişiden toplanan verilerin analizinde, değişkenler arası ilişkilerin tespiti için yapısal analiz modellemesi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre uyumluluk ve nevrotiklik istismarcı yönetim ve tükenmişliğin yordayıcısıdır. Ayrıca uyumluluk ve nevrotiklik ile tükenmişlik arasındaki ilişkide istismarcı yönetimin aracı bir rol oynadığı tespit edilmiştir.