Konstrukcje przyimkowe ze znaczeniem przestrzennym w polskiej gwarze mieszkańców wsi Wierszyna na Syberii - Adam Jaskólski (Acta Baltico-Slavica)
Celem niniejszego artykułu jest opis konstrukcji przyimkowych ze znaczeniem przestrzennym funkcjonujących w polskiej gwarze mieszkańców wschodniosyberyjskiej wsi Wierszyna założonej w 1910 roku przez dobrowolnych osadników pochodzących z różnych części Małopolski. W obcym otoczeniu kulturowym i językowym do dziś zachowali swoją gwarę stanowiącą konglomerat różnych gwar południowopolskich. Niemniej z biegiem czasu nasilał się wpływ na nią języka rosyjskiego – w największym stopniu dotyczy to systemu leksykalnego i składniowego. Analiza zgromadzonego materiału wykazała, że w badanej gwarze z jednej strony zachowały się przyimki charakterystyczne dla południowych gwar polskich, z drugiej zaś odnotowano również pewną liczbę konstrukcji przyimkowych ze znaczeniem przestrzennym, których użycie w przeanalizowanych wypowiedziach należy tłumaczyć wpływem języka rosyjskiego, co z kolei jest typowym zjawiskiem w sytuacji kontaktu językowego.