Метод побудови моделі психологічного портрету оператора автоматизованої системи управління повітряним рухом - Щербак Г.В.; Шило С.Г.; Дмітрієв О.М.; Мельничук М.Г.; Руденко В.М. (Системи озброєння і військова техніка)
У роботі наводяться результати наукових досліджень в галузі інженерної психології відносно побудо-ви математичної моделі психологічного портрету фахівця, що проходить професійний відбір за спеціальні-стю авіадиспетчера автоматизованих систем управління повітряним рухом. Дана модель може бути ви-користана при автоматизації процесу створення еталонної моделі працівника-професіонала для будь-якого виду діяльності. Новизна запропонованої моделі полягає в комплексуванні точок зору на еталон фахівця з боку експертів, що приймають участь у профвідборі. При цьому значимість елементів верхнього рівня за-лежить від експертів-замовників для кожного портрету фахівця, в той час як ваги взаємозв'язків характе-ристик і певної якості можуть бути отримані від експертів-психологів заздалегідь.