Обґрунтування правомірної поведінки особи як гарантії безпеки та цілісності держави - R. Yu. Golovchak (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті наголошено на тому, що збереження цілісності держави є можливим завдяки свідомому дотриманню громадянами законів, моральних і правових норм, високому рівню правосвідомості і правової культури населення, поваги до правопорядку, які й визначають правову і правомірну поведінку громадян. Зауважено, що цілісність держави ‒ це складний і багатогранний процес, який вимагає збалансованого підходу до узгодження індивідуальних і суспільних інтересів, а також гармонійної взаємодії між державою та громадянами. Відзначено, що основою розуміння впливу правомірної поведінки на цілісність держави є людина, рівень і глибина її соціалізації, розвиненість політичної і правової свідомості, правової культури взагалі, громадянська позиція та інші чинники. Однозначно, що правомірна поведінка громадян створює умови для стабільного та безпечного функціонування держави. Вона сприяє підтриманню громадського порядку, захисту прав і свобод громадян, а також забезпечує цілісність та безпеку країни. Натомість розкриття причин, проявів і наслідків протиправної поведінки як загрози соціальній стабільності, миру та безпеці, відіграють не менш важливу роль, а тому їх подальший аналіз матиме актуальність для обґрунтування правомірної поведінки особи як гарантії безпеки та цілісності держави. І, нарешті, з’ясовано, в який спосіб можна впливати на людину (громадянина) з точки зору її правового виховання, розвитку правової культури та громадянської свідомості. Зауважено, що особлива роль у виконанні означених завдань належить освітнім установам, які мають забезпечувати не лише отримання академічних знань, але й формування у молоді розуміння соціальної важливості правомірної поведінки. Крім того, констатовано, що вагому роль у зміцненні національної безпеки та стабільності відіграють міжнародна співпраця та підтримка, активна участь України у глобальних і регіональних зустрічах, конференціях, організаціях. Лише при взаємодії названих та багатьох інших чинників можна досягти справжньої цілісності та стійкості держави.