Kısıntılı Sulamada Farklı Sulama Programlarının İşletme Bazında Karşılaştırılması - Y. Ersoy Yıldırım (Journal of Agricultural Sciences)
Ara şt ı rma Ankara Ili Beypazar ı ilçesi koş ullar ı nda k ı s ı nt ı l ı sulamada farkl ı sulama programlar ı n ı n işletme baz ı nda karşı laşt ı r ı lmas ı amac ı yla yap ı lmışt ı r. Bu amaçla bitkilerin sulama programlar ı , brüt kar değerleri ile yeterli ve k ı sı tl ı sulama suyu koşulları ndaki optimum bitki desenleri bulunmu ştur. Ortalama iklim faktörleri için 180.9 da tar ı m alan ı na sahip işletmede yetiştirilen bitkilerin sulama programlar ı IRSIS yaz ı l ı mı yard ı mı yla belirlenmi ştir. Optimum bitki deseninin bulunmas ı nda doğ rusal programlama tekni ğ i kullan ı lmışt ı r. Işletme sulama suyu kapasitesinin yetersiz olmas ı durumunda mevsimlik k ı sı t yerine mevsim içi k ı s ı t yap ı larak haz ı rlanan sulama programlar ı n ı n işletme gelirini %2.5 ile %8 aras ı nda art ı rd ığı saptanmışt ı r. Elde edilen sonuçlar, sulama suyu kapasitesi yetersiz olan i şletmelerde su-verim ili şkileri ve k ı s ı nt ı l ı sulamada mevsim içi k ı s ı tlara önem verilmesi gerekti ğini göstermektedir