A The Impact of Oral Creatine Supplementation on Cognitive Functions and Mental Health in Healthy Individuals - Kinga Furtak; Kuba Borys Romańczuk; Olga Krupa; Daria Rybak; Katarzyna Kamińska-Omasta; Bartosz Omasta; Magdalena Agata Czerska; Paulina Pietrukaniec; Szymon Przemysław Stolarczyk; Zofia Martyna Wójcik (Quality in Sport)
Suplementy diety w ostatnim czasie zyskały dużą popularność, szczególnie wśród osób aktywnych fizycznie, uprawiających różne dyscypliny sportowe. Zazwyczaj związane z utrzymaniem zdrowia i sylwetki, suplementy te są stosowane w celu zwiększenia sprawności fizycznej i skrócenia czasu regeneracji po wysiłku fizycznym. Regularna suplementacja wzbogaca dietę w niezbędne składniki odżywcze i poprawia wyniki sportowe. [1] Różnorodna gama składników tych suplementów determinuje ich zróżnicowany wpływ na funkcje różnych układów i narządów organizmu. Wspomagają układ trawienny i odpornościowy, poprawiają funkcjonowanie układu mięśniowo-szkieletowego, [2] spowalniają mechanizmy starzenia, a także pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Dodatkowo, produkty uznane za dopuszczalne w dyscyplinach sportowych mają na celu wzmocnienie odporności, wspomaganie rozwoju masy mięśniowej, redukcję nadmiaru tkanki tłuszczowej oraz poprawę sprawności umysłowej osób przyjmujących suplementy. [3]