Оцінка бугайців різних ліній поліської м'ясної породи за власною продуктивністю в умовах Передкарпаття - В. Д. ФЕДАК; М. І. ПОЛУЛІХ; Г. В. ІЛЬНИЦЬКА (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво)
Проведено оцінку бугайців поліської м'ясної породи за власною продуктивністю в умовах Передкарпаття. Встановлено, що за ростом маси тіла, лінійним розвитком, біохімічними показниками та забійним виходом за однакових умов утримання бугайці поліської м’ясної породи лінії Іриса 559, вирощені у ФГ «Білак», у 8, 12 і 15 місяців переважали аналогів  лінії Тонака 662 на 8–9 %. Поліську м’ясну породу створено у зоні Полісся, основним господарством розведення породи є племзавод "Заповіт". У регіоні Полісся є значна кількість дочірніх господарств. Породу створено шляхом складного відтворного схрещування чернігівського (ЧМ-1), придніпровського (ПМ-1) та знам’янського типів (ЗТ). У поліській м’ясній породі створено лінії Іриса 559, Тонака 662, Каскадера 530 та ведеться завершальна робота із затвердження ліній Омара 814, Пакета 93, Лайнера 65. Усі родоначальники ліній пройшли двоетапну оцінку за власною продуктивністю та якістю нащадків й отримали позитивні результати. За живою масою у 8, 12 і 15-місячному віці бугайці лінії Іриса 559 переважали аналогів лінії Тонака 662 на 5–6 %. Це свідчить про те, що обмінні процеси в організмі бугайців лінії Іриса 559 протікали набагато інтенсивніше, ніж у аналогів лінії Тонака 662. У досліджувані вікові періоди за висотою в холці бугайці лінії Іриса 559 переважали аналогів лінії Тонака 662 на 9,7 %, за висотою в крижах – на 10,3 %, за шириною і глибиною грудей – на 9,9 і 10,0 %, за косою довжиною тулуба – на 9,95, за шириною в клубах на 10,1 %, за напівобхватом заду вертикальним і горизонтальним – на 9,9 і 10,0 %, за обхватом грудей за лопатками – на 10,0 %, за обхватом п’ястка – на 10,4 %.  Основні індекси будови тіла (довгоногості, розтягнутості, грудний, збитості, костистості, масивності, широтний, м’ясності) були вищими у бугайців лінії Іриса 559 на 3,2–3,3 %. За основними біохімічними показниками крові (вмістом гемоглобіну, кількістю еритроцитів, вмістом загального протеїну в сироватці крові, активністю ензимів переамінування) бугайці лінії Іриса 559 у віці 8, 12 і 15 місяців переважали аналогів лінії Тонака 662 на  10,0–10,1 %. Вміст жиру в тушах бугайців обох груп був практично однаковим. Забійний вихід у бугайців лінії Іриса 559 становив 60,24 %, а у аналогів лінії Тонака 662 – 60,00 %.