Er:YAG lazer uygulamasının Cr-Co alaşımı ve polimetil metakrilat arasındaki makaslama bağlantı kuvveti üzerine etkisi - M Erhan Sarı (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu çalışmanın amacı Er:YAG lazer uygulamasının Cr-Co alaşım ve akrilik rezin arasındaki bağlantıya etkisinin araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntemler: Toplamda 36 adet 2 kare şeklinde metal alaşım test örneği hazırlanmıştır (10x10x3 mm). Örnekler rastgele 3 farklı yüzey işlemi grubuna ayrılmıştır (n=12). Yüzey işlemi uygulanmamış grup kontrol grubu, Al2O3 ile kumlanmış grup ve Er:YAG lazer uygulanmış grup olarak ayrılmıştır. 4 mm genişliğinde ve 5 mm yüksekliğinde otopolimerizan akrilik rezin metal örneklere uygulanmıştır. Yapıştırılan örnekler distile suda 24 saat 37°C’ de bekletilmiştir. Daha sonra üniversal test makinesinin yükleme ucuna yerleştirilmiş ve 0.05 mm/dk hız ile kopana kadar itme uygulanmıştır. Data istatistiksel olarak analiz edilmiştir.Bulgular: Üç test grubu arasında en yüksek bağlantı değerleri kumlanmış örneklerde elde edilmiştir. Lazer uygulanmış test örnekleri kontrol grubundan istatistiksel olarak daha yüksek değerler gösterse de kumlanmış örneklerden daha düşük değerler göstermiştir.Sonuç: Metal alaşım ve akrilik rezin arasında bağlantı dayanımının güçlendirilmesi için lazer uygulaması Al2O3 ile kumlamadan daha etkili değildir